Σύνδρομο Ροχαλητού και Άπνοιας στον ύπνο

Εάν ροχαλίζετε και ο/η σύντροφος σας έχει παρατηρήσει διακοπές της αναπνοής σας  σαν κοιμάστε, πιθανόν να υποφέρετε από το Σύνδρομο της Άπνοιας στον Ύπνο.

Η άπνοια συμβαίνει διότι τα τοιχώματα των ανώτερων αεραγωγών συμπίπτουν, προκαλώντας έτσι κλείσιμο του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα τη διακοπή της αναπνοής. Η άπνοια θεωρείται μία επικίνδυνη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου:

  1. Ζωτικά όργανα δεν οξυγονώνονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της άπνοιας με άμεσο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, αρρυθμίες και εγκεφαλικού. Μακροπρόθεσμα αναπτύσσεται αρτηριακή υπέρταση, η οποία δεν ελέγχεται πλήρως. Εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης και γεροντική άνοια.
  2. Η κακής ποιότητας ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση και υπνηλία την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στο οδήγημα, λόγω αυξημένου κινδύνου πρόκλησης αυτοκινητικού ατυχήματος. Η απόδωση στη δουλειά είναι μειωμένη
  3. Πρωϊνοί πονοκεφάλοι, κακή διάθεση,  σεξουαλική δυσλειτουργεία, μπορεί να οφείλονται στην άπνοια
  4. Κατάθλιψη λόγω απομόνωσης από συγγενείς και φίλους. Ο πάσχων κοιμάται συνήθως σε φιλικές συγκεντρώσεις χωρίς να συμμετέχει στην παρέα, με αποτέλεσμα σιγα-σιγά να γίνεται ανεπιθύμητος.

Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας γίνεται με τη μελέτη ύπνου, κατά την οποια ο ασθενής συνδέεται με ειδικά μηχανήματα, που δίνουν πληροφορίες για την αναπνοή, το οξυγόνο, την καρδία, τον εγκέφαλο. Η μελέτη συνήθως γίνεται στο σπίτι , σε ειδικές όμως περιπτώσεις πρέπει να γίνεται σε εργαστήριο ύπνου για περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Θεραπεία: θα εξαρτηθεί κυρίως από τα αποτελέσματα της μελέτης ύπνου.

  1. Απλό ροχαλητό –συντηρητική θεραπεία
  2. Απλό ροχαλητό αλλά ενοχλητικό και το σύνδρομο αυξημένων αντιστάσεων του αεραγωγού – κατά προτίμηση χειρουργική επέμβαση που αφορά είτε στη μύτη είτε φάρυγγα
  3. Ροχαλητό με άπνοιες: συσκευή CPAP
  4. Εναλλακτικές θεραπείες με περιορισμένη όμως επιτυχία: εφαρμογή ενδοστοματικών ναρθήκων

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΝΗΛΙΑΣ ΤΟΥ EPWORTH 
Καταγράψτε την πιθανότητα να νυστάξετε ή να κοιμηθείτε σε καθεμιά από τις παραπάνω καταστάσεις:

0= δεν υπάρχει πιθανότητα να νυστάξετε ή να κοιμηθείτε
1= μικρή πιθανότητα
2= μέτρια πιθανότητα
3= μεγάλη πιθανότητα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
– Κάθεστε και διαβάζετε
– Βλέπετε τηλεόραση
– Κάθεστε ήρεμος σε ένα δημόσιο χώρο (συγκέντρωση, θέατρο)
– Είστε επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο επί 1 ώρα χωρίς διακοπή
– Είστε ξαπλωμένος το απόγευμα
– Κάθεστε και μιλάτε με κάποιον
– Κάθεστε ήσυχος μετά από ένα γεύμα χωρίς κατανάλωση αλκοόλ
– Βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, το οποίο δεν κινείται για λίγα λεπτά λόγω αυξημένης κυκλοφορίας
                                                                                ΣΥΝΟΛΟ :

Αν το σύνολο των βαθμών που συγκεντρώσατε είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 6 είναι πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας και είναι απαραίτητο να  επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Δρ. Δημητρίου Δημήτρης
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ