Πρωτοποριακή επέμβαση στο Αρεταίειο νοσοκομείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έγινε με επιτυχία πρωτοποριακή επέμβαση στο Αρεταίειο νοσοκομείο στο ώμο ασθενή (60 ετών) με Μαζική Ρήξη τενόντιου στροφικού πετάλου και συμπτώματα χρόνιου πόνου και περιορισμού κινήσεων.

Το σύστημα inspace Balloon (μπαλόνι ώμου) είναι βιοαπορροφήσιμο μπαλόνι (PLA& Poly-e-caprolactone) και με την τοποθέτηση του αφού γεμίσει με ανάλογο ποσό φυσιολογικού ορού δημιουργεί χώρο ανάμεσα στο ακρώμιο και τη κεφαλή βραχιονίου ή το στροφικό πέταλο ώστε να επιτρέπεται η ομαλή ολίσθηση της κεφαλής του βραχιονίου πάνω στο ακρώμιο.

Η επέμβαση τοποθέτησης του βιοαπορροφήσιμου μπαλονιού γίνεται αρθροσκοπικά στο υπακρωμιακό χώρο του ώμου ή με ακτινοσκοπική καθοδήγηση και περιοδική αναισθησία .

Το πιο πάνω υλικό λειτουργεί ως μαξιλαράκι (μια προσωρινή bursa) η οποία παρέχει άμεσα στη άρθρωση του ώμου μια χρονική περίοδο με ανεμπόδιστη και χωρίς πόνο ομαλότερη κίνηση. Χρησιμεύει στο να κρατάει την κεφαλή του βραχιονίου επικεντρωμένη απέναντι από την ωμογλήνη, πράγμα που κάνει το φυσιολογικό τενόντιο πέταλο ενώ ταυτόχρονα καθιστά την κίνηση ανώδυνη διότι αποτρέπει την προς τα άνω παρεκτόπιση της κεφαλής και πρόσκρουση της στο ακρώμιο.

Έτσι ο ασθενής μετεγχειρητικά μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και αποκατάστασης προκειμένου να επανακτήσει ο ώμος του πλήρες λειτουργικό εύρος κίνησης.

Θεωρείται μια εναλλακτική αποτελεσματική μέθοδος για ασθενείς πριν τα 70 ετών με μαζική Ρηξη τενόντων στροφικού πετάλου ώμου (irreparable ) με επώδυνο ώμο χωρίς οστεοαρθρίτιδα.

Διεγχειρητικά αν ανευρεθούν και μπορεί να γίνει μερική συρραφή των τενόντων στροφικού πετάλου με άγκυρες και αρθροσκοπικά ράμματα, το πράττουμε και τοποθετείται το μπαλόνι στο ίδιο σημείο.

Έτσι γίνεται αποφυγή πολύωρου Χειρουργείου με υλικά ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής ώμου ή τενοντομεταφορών στη περιοχή του ώμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δρ. Λοϊζος Χριστοδούλου

Χειρούργος Ορθοπαιδικός
+ 357 22 200 38
drloizoschris@cytanet.com.cy

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ