Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση εντέρου στο Αρεταίειο νοσοκομείο – Δρ. Γεώργιος Μαρκίδης

Αφαίρεση πρώιμου καρκίνου του ορθού χωρίς εξωτερικές ουλές με τη χρήση Διαπρωκτικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (TAMIS)

Πρόσφατα, ασθενής με πρώιμο καρκίνο του ορθού υποβλήθηκε σε θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, αποφεύγοντας την πιθανή ανάγκη για στομία ή μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση όπως η κολεκτομή. Ο ασθενής υποβλήθηκε στην επέμβαση αυτή με επιτυχία υπό τη φροντίδα του Δρ. Γεωργίου Μαρκίδη και της ομάδας του χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (TAMIS). Ο καρκίνος αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά από το έντερο (ορθό), με ακόλουθη συρραφή του εντέρου και με όλα τα βήματα να εκτελούνται στο εσωτερικό του εντέρου χωρίς εξωτερικές ουλές. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

Αυτή είναι πιθανώς η πρώτη φορά που στην Κύπρο διεξάγεται μια τέτοια επέμβαση, αποφεύγοντας την ανάγκη για μείζονα εκτομή του εντέρου με τις πιθανές επιπλοκές της, με πολύ ταχύτερη ανάκαμψη, ελάχιστο πόνο και επιτρέποντας την πλήρη θεραπεία του καρκίνου με τη διατήρηση του ορθού.