Πλαστική ρινικού διαφράγματος

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα κάθετο οστεο-χόνδρινο ( από “τρανό” και κόκκαλο  ) πέταλο, που χωρίζει την ρινική κοιλότητα σε δύο ίσους χώρους,  που έχουν είσοδο τους ρώθωνες και φτάνουν μέχρι πίσω στο ρινοφάρυγγα (πίσω και πάνω από τις αμυγδαλές). Όταν το πέταλο αυτό δεν είναι ίσιο αλλά είναι στραβό τότε η πλευρά που είναι το κυρτό του τμήμα παρουσίαζει δυσκολία στην δίοδο του εισπνεόμενου ρεύματος αέρα και ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει καλά από την πλευρά αυτή. Ένδειξη ύπαρξης στραβού διαφράγματος, είναι η στοματική αναπνοή και το ροχάλητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνυπάρχουν και άλλοι λόγοι που επίσης συμβάλλουν ( όπως υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών κ.λ.π. ).

Η εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος είναι μια συχνή εγχείρηση που διενεργήται με γενική αναισθησία, σε άτομα που έχουν κλείσει την ηλικία των 18 χρονών (ηλικία όπου θεωρείται ότι ο σκελετός ολοκλήρωσε την ωρίμανση του ). Διαρκεί λιγότερο από μια ώρα και σήμερα με τις καινούργιες χειρουργικές τεχνικές (μέθοδος Worman ) που εφαρμόζουμε, είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς, αφού πλέον στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν τοποθετουμε πια πωματισμό (γάζες).

Στην περίπτωση που χρειαστεί μάλιστα να βάλουμε ρινικό πωματισμό και πάλι δεν τοποθετούμε γάζες αλλά αιμοστατικό σπόγγο ( MEROCEL ) που δεν προκαλεί έντονο αίσθημα πίεσης και που φέρει κεντρικά σωλήνα αερισμού ώστε ο ασθενής να μπορεί να αναπνέει διαμέσου του. Ο πωματισμός αυτός εξάλλου αφαιρείται την επόμενη μέρα το πρωί, όταν ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο.

Μετεγχειρητικά χορηγείται 20 μέρες αναρρωτική άδεια, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αιμορραγίας και οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για ενδορρινικούς καθαρισμούς. Γενικά πρέπει να τηρούν τις πιο κάτω οδηγίες:

  1. ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 5 ΜΕΡΕΣ.
  2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΒΑΡΟΣ , ΝΑ ΣΚΥΒΟΥΝ ΠΟΛΥ, ΝΑ ΦΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ.
  3. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ , ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΖΕΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ Η ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ.
  4. ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΕΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ.
  5. ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΘΗΚΕ.
  6. ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΕΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΟΝΟΣ, ΠΥΡΕΤΟΣ  Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

Δρ. Χαραλάμπους Μιχάλης

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ