Οι απεσταλμένοι του Θεού

01 Νοέμβριος 2016, 07:57 | Σημερινή

Στον ορυμαγδό των καταγγελιών για εμπορευματοποίηση της ιατρικής, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην εποχή του αντιεπαγγελματισμού και της ιδιοτέλειας, προβάλλουν σαν εξαιρέσεις λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων και επιστημόνων. Δυο τέτοιοι εξαίρετοι άνθρωποι και διακεκριμένοι επιστήμονες βρέθηκαν στον δρόμο μου, για να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση της υγείας μου. Και το έπραξαν κατά τρόπον ξεχωριστό. Εκεί στο «Αρεταίειο», οι καρδιοχειρουργοί Γιώργος Κανελλόπουλος και Γιώργος Π. Γεωργίου παρέλαβαν ένα σώμα που δυσλειτουργούσε λόγω κλειστών τριών αρτηριών και με ηθικό σχεδόν ανύπαρκτο και μου το επέστρεψαν σαφώς βελτιωμένο.

«Δύσκολη η κατάστασή σου, αλλά διαχειρίσιμη», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Γεωργίου, για να προσθέσει ευθύς αμέσως, «Μη φοβάσαι, θα πάνε όλα καλά». Μια κουβέντα είναι η προτροπή να μη φοβάσαι, όταν γνωρίζεις ότι η ζωή σου κρέμεται από μια κλωστή. Όταν στο μυαλό σου πηγαινοέρχεται η εικόνα του ψυχοπομπού Ερμή, που αναμένει να παραλάβει την ψυχή για να τη διαπορθμεύσει απέναντι. Όταν, τέλος πάντων, ο κόσμος χάνεται κάτω από τα πόδια σου, ύστερα από τη γνωμάτευση ότι επιβάλλεται η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, διαφορετικά…

Όλα αυτά όμως μετριάζονται, αν δεν εξαφανίζονται κιόλας, όταν έχεις μπροστά σου τους γιατρούς Κανελλόπουλο και Γεωργίου. Με ολύμπια γαλήνη και ψυχραιμία, ιώβεια υπομονή και ανεπανάληπτη γλυκύτητα σε όλες τις φάσεις της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής διαδικασίας, μεταδίδουν σιγουριά και ασφάλεια στον ασθενή και τους οικείους του, και αποφορτίζουν την ένταση και το άγχος που είναι φυσικό να τους καταλαμβάνει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Με την ανθρωπιά και επιστημοσύνη τους, χαρίζουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε όσους είχαν την ατυχία (ή με δική τους ευθύνη λόγω συμπεριφορών και τρόπου διαβίωσης), να φθάσουν μια ανάσα πριν να διαβούν τον Αχέροντα. Απέραντες ευχαριστίες και παντοτινή ευγνωμοσύνη στους δυο γιατρούς, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου υπό επαγγελματικές συνθήκες, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναδώ τη ζωή και μάλιστα με πιο καθαρό φακό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΣΟΣ