Πρωτιά στη Κύπρο και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο – Αφαίρεση προχωρημένου μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου στο ήπαρ εξ’ολοκλήρου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Για πρώτη φορά στη Κύπρο ασθενής με προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου στο ήπαρ αντιμετωπίστηκε εξ’ολοκλήρου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Ο ασθενής υποβλήθηκε αρχικά σε λαπαροσκοπική κολεκτομή και αφαίρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου, από το Δρ Γεώργιο Μαρκίδη και την ομάδα του και επέστρεψε σπίτι του δύο μόνο ημέρες μετά από την επέμβαση. Λίγες μέρες αργότερα υποβλήθηκε σε ακτινολογικό εμβολισμό του μισού ήπατος από τους επεμβατικούς ακτινολόγους Δρ Νικόλα Χαραλάμπους και Δρ Νεκτάριο Πούλλο επιστρέφοντας σπίτι του την ίδια ημέρα. Μερικές εβδομάδες αργότερα υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους (60-70%) του ήπατος (λαπαροσκοπική εκτεταμένη λοβεκτομή) από το Δρ Γεώργιο Μαρκίδη και την ομάδα του, με την αφαίρεση όλων των μεταστάσεων στο ήπαρ και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 4 ημέρες αργότερα.

Αυτή έιναι η πρώτη φορά στη Κύπρο που ένα τέτοιο περίπλοκο περιστατικό αντιμετωπίζεται με επιτυχία εξ’ολοκλήρου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χρησιμοποιώντας μικρές τομές, μειώνοντας τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, με λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση για τον ασθενή κοντά στην οικογένεια του.