Cyprus Healthcare Business Awards – ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Με Bronze Βραβείο στην κατηγορία “Ψηφιακές Εφαρμογές για την ενημέρωση και ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών» διακρίθηκε το Αρεταίειο Νοσοκομείο στα “Cyprus Healthcare Business Awards 2021”, που διοργανώθηκαν από την Boussias Cyprus. Το βραβείο αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συνεχούς δουλειάς των ανθρώπων του Αρεταίειου.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο νοσηλευτήριο στην καρδιά της Λευκωσίας. Ιδρύθηκε το 2006 από 42 μετόχους-ιατρούς.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, αδιαπραγμάτευτος στόχος για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί η παροχή της καλύτερης και πληρέστερης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς και η συνεχής αναβάθμισή των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρονται.

Η ποιότητα και ο σκοπός του Νοσηλευτηρίου αντανακλάται στη σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα του προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια, το Αρεταίειο έχει επενδύσει στον τομέα της καινοτομίας, μέσω της συμμετοχής μας σε καινοτόμα προγράμματα και καινοτόμες ιατρικές πρακτικές και στόχος μας είναι να καταστήσουμε το Νοσοκομείο μας ένα σύγχρονο Κέντρο Αριστείας και αναφοράς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε την υψηλότερη υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και να προσφέρουμε εμπράκτως πίσω στην κοινωνία.

Ο ρυθμός της καινοτομίας έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του λόγω της επανάστασης που έφερε στην κοινωνία η πανδημία του Covid-19. Καθώς το ζούμε, πολλές συνήθειες της κοινωνικής ζωής έχουν ανανεωθεί και εδραιωθεί. Στην πραγματικότητα, μπαίνουμε στην «έξυπνη εποχή» επειδή η υπολογιστική ισχύς πίσω από τις συσκευές μας είναι σήμερα τεράστια, διασυνδεδεμένη, γρήγορη, ασφαλής και αποκεντρωμένη. Το Διαδίκτυο, το Cloud Computing, το Blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη είναι τα στοιχεία που δίνουν στην κοινωνία ένα επίπεδο λειτουργίας, ένα πεδίο ενότητας, όπου άνθρωποι και συσκευές μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους για την υλοποίηση της προόδου. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο είναι βασικός παράγοντας αυτής της επανάστασης στην Ψηφιακή Καινοτομία Υγείας. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο, διαχρονικά πρωτοπόρο σε θέματα εξοπλισμού και τεχνολογίας, ενσωματώνει τώρα την Ψηφιακή Καινοτομία Υγείας στον πυρήνα του Οργανισμού. Η «Εμπειρία του Ασθενούς» αποκτά ένα εντελώς νέο νόημα με τη χρήση της Τεχνολογίας Blockchain E-HCert – Vechain και της Τεχνητής Νοημοσύνης MayaMD-AI που αποτελούν τώρα και τα δύο, τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός νέου και ασφαλούς Κεντρικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου.

Η φιλοσοφία της εφαρμογής E-HCert είναι πολύ απλή: τα νοσοκομεία αποθηκεύουν εμπιστευτικά τα ιατρικά αρχεία των ασθενών στις βάσεις δεδομένων τους. Η εφαρμογή E-HCert είναι εδώ για να βοηθήσει στην οργάνωση και σωστή ροή των πληροφορίων του νοσοκομειακού και του εργαστηριακού συστήματος για την αποστολή αυτών των δεδομένων στον πραγματικό δικαιούχο που είναι ο ασθενής αλλά και ο γιατρός του. To E-HCert αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του VeChain Blockchain, ώστε να υπάρχει πλήρης εχεμύθεια, προστασία και εγκυρότητα των ιατρικών δεδομένων του ασθενούς. Με λίγα λόγια το E-HCert είναι μια εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να έχει πρόσβαση ψηφιακά στα ιατρικά του αρχεία οποιαδήποτε στιγμή έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα την κατάσταση της υγείας του.

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός και εύχρηστος, καθώς, μόλις τα κλινικά αποτελέσματα είναι έτοιμα, ο ασθενής λαμβάνει ειδοποίηση ότι τα αποτελέσματα του είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή και μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, ο θεράπων ιατρός λαμβάνει ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής για να εξετάσει τα αποτελέσματα από την ειδικά διαμορφωμένη οθόνη «Doctor Portal Lens», ενώ ο ασθενής μπορεί επίσης να μοιραστεί τις εργαστηριακές του εξετάσεις με οποιοδήποτε ιατρό επιθυμεί, για περαιτέρω έλεγχο, αποστέλλοντας τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της εν λόγω εφαρμογής εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο, με διαγράμματα για καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των ασθενών, κάτι το οποίο διασφαλίζει άμεση επικοινωνία μεταξύ ιατρού-ασθενή, καθώς και μια πιο έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Επιπλέον, η εφαρμογή διασφαλίζει την ασφάλεια των πληροφοριών, καθώς δεν αποθηκεύει οποιαδήποτε πληροφορία αλλά τη λαμβάνει από τον πάροχο (Νοσοκομειακό σύστημα) με τον ασθενή και τον ιατρό να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων, σαν οι νόμιμοι δικαιούχοι.

Η εφαρμογή E-HCert προσφέρει παράλληλα πιστοποιητικά από γενικές αναλύσεις ρουτίνας μέχρι και εμβολιασμού, καθώς επίσης και διαγνωστικά από Ιατρικά Κέντρα, όπως το τμήμα Ακτινολογίας και το τμήμα Πρώτων Βοηθειών.

Η Maya MD είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης η οποία παρέχει στους ασθενείς δύο βασικές υπηρεσίες που αφορούν το «patient journey» τους:

  1. Έλεγχος συμπτωμάτων και διευθέτηση ραντεβού με τον κατάλληλο ιατρό
  2. Προ-χειρουργική προετοιμασία και μετά-χειρουργική παρακολούθηση

Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την Maya για να λάβει διάγνωση και να παραπεμφθεί στον αρμόδιο ιατρό για διευθέτηση ραντεβού, μετά την καταχώρηση των συμπτωμάτων του μέσα στην εφαρμογή. Επιπλέον, ένα άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό της εν λόγω εφαρμογής είναι η δυνατότητα που παρέχει για προ-χειρουργική προετοιμασία, μέσω live βίντεο και καθημερινής λίστας ελέγχου (checklist), ενώ παρέχονται και μετεγχειρητικές οδηγίες τόσο για αποδέσμευση από το Νοσοκομείο, όσο και για την κατ’ οίκον φροντίδα και παρακολούθηση της πορείας της υγείας του ασθενούς. 

Με βάση τα πιο πάνω, το στρατηγικό πλεονέκτημα της εν λόγω εφαρμογής είναι η διασφάλιση ενός λεπτομερούς και αδιάκοπου δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό, μέσω των οδηγιών-πληροφοριών από την Maya, σε μια περίοδο που ο φόρτος εργασίας των ιατρών έχει αυξηθεί αισθητά, μετά και την ένταξη του Νοσοκομείου στο ΓΕΣΥ. Η χρήση της πλατφόρμας λοιπόν παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να επικοινωνήσει με το Νοσοκομείο, να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του καθώς και να λάβει οδηγίες για την αγωγή του το συντομότερο δυνατό και σε πραγματικό χρόνο, αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την αποτελεσματικότητα του Νοσηλευτηρίου, όσο και την ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Για το λόγο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά παραλαμβάνουμε το βραβείο στα Cyprus HEALTHCARE BUSINESS Awards 2021, στην κατηγορία e-Health. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Νοσοκομείου αισθάνονται υπερήφανοι και επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά όλο το προσωπικό του νοσηλευτηρίου για την προσφορά και τα επιτεύγματά τους.